Klaas Meijer van de gemeente Veenendaal vertelt over TotalLink
18278
post-template-default,single,single-post,postid-18278,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode_popup_menu_push_text_top,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Klaas Meijer vertelt over zijn ervaringen met TotalLink bij de gemeente Veenendaal

Klaas Meijer vertelt over zijn ervaringen met TotalLink bij de gemeente Veenendaal

Klaas Meijer is al meerdere jaren actief bij de gemeente Veenendaal als strategisch planeconoom. In zijn functie houdt hij zich veel bezig met grondexploitaties en de strategie rondom het grondbeleid. Wij spraken met Klaas over hoe hij het ervaart om TotalLink te gebruiken binnen zijn functie.

Logo gemeente Veenendaal

Hoe ben jij of de gemeente Veenendaal in aanraking gekomen met TotalLink?

Klaas vertelt dat de gemeente Veenendaal op zoek was naar een nieuw grondexploitatie model. Hierin zocht de gemeente naar de verschillende mogelijkheden. In de zoektocht kwamen ze terecht bij iemand van de gemeente Eindhoven, waar TotalLink al in gebruik was. “De gemeente Eindhoven gaf aan dat ze tevreden waren over de software van TotalLink, hierdoor nodigden zij ons uit om het een keer uit te proberen.” Uiteindelijk zijn er vier verschillende partijen uitgezocht. Hiervan waren er twee partijen die op de bewakingskant zaten, waaronder TotalLink. Klaas geeft aan dat de gemeente Veenendaal hier het meest behoefte aan had. Doorslaggevend was dat er een goede link is met de financiële administratie en het systeem zich bewezen had bij een andere gemeente. Op deze manier kwam TotalLink als winnaar uit de aanbesteding.

Wat zijn de verschillen tussen het vorige model dat werd gebruikt en TotalLink?

Klaas legt uit dat voorheen werd gewerkt met een Excel-rekenmodel van een ingenieursbureau. Echter was deze heel gevoelig voor fouten waardoor ze van dit model af wilden. “Bij TotalLink kun je niet per ongeluk een formule-fout maken. Het maakt de grondexploitatie transparant, zeker door de koppeling met de financiële administratie. Hierdoor heb je direct inzicht in je boekwaarde en weet je ook gelijk waar je staat. Zo kun je ook beter sturen op de kasstromen.”

Wat ervaar jij als de grootste voordelen van het gebruiken van TotalLink? 

Klaas geeft aan dat de kracht van TotalLink het eenvoudig kunnen bewaken van grondexploitaties is. Daarnaast vindt hij ook de flexibiliteit en de service van de organisatie die achter TotalLink zit erg sterk. “Dit komt doordat de organisatie altijd erg oplossend denkt. Daarnaast zijn ze erg meedenkend en zoeken ze naar nieuwe dingen om te ontwikkelen.” De gemeente Veenendaal was een van de eerste klanten van TotalLink. Elke gemeente heeft een andere werkwijze, en de software  is iets aangepast zodat het aansluit op de behoeftes van de gemeente zelf.

Dat de organisatie altijd op zoek is naar nieuwe dingen om te ontwikkelen, heeft Klaas zelf ook mogen meemaken. Hij is namelijk zelf ook verantwoordelijk geweest voor een onderdeel binnen de software van TotalLink. Samen met Bart heeft hij de risicomanagement module helpen ontwikkelen. In deze constructie gaf Klaas aan waar hij ongeveer naar op zoek was, waar Bart op anticipeerde en mee aan het werk is gegaan. In het kort, Klaas had het idee en Bart heeft het uitgevoerd. Klaas geeft de complimenten aan Bart. “Ik heb aangegeven waar ik naar op zoek was, en dat heeft hij heel knap uitgewerkt tot een product. Het gebruik is heel simpel en no-nonsense.”

“Ik heb aangegeven waar ik naar op zoek was, en dat heeft hij heel knap uitgewerkt tot een product. Het gebruik is heel simpel en no-nonsense.”

Wat zijn de uitdagingen waar jij als planeconoom of de gemeente Veenendaal mee kampt? 

Klaas geeft aan dat de uitdagingen vooral aan de voorkant zitten. Zo moet je met heel veel onzekerheden kunnen omgaan en toch bestuurders een houvast bieden. Dus over een mogelijk toekomstige woningbouwproject waarvan nog weinig bekend is, moet je toch al vroegtijdig de haalbaarheid aangeven. Er kunnen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd op basis van jouw advies, terwijl er nog veel risico’s zijn. “Op dat gebied is het dan ook echt een ervaring vak. Zien wat er gebeurt en tegenvallers incasseren: je moet er allemaal mee leren omgaan. Maar dat maakt het vak natuurlijk ook erg mooi!” Klaas vat het uiteindelijk mooi samen in een zin: “Je hebt niet alles in de hand, maar je moet wel iedereen aan de hand meenemen.”

``Je hebt niet alles in de hand, maar je moet wel iedereen aan de hand meenemen.``